Att hyra en arbetsgivare

Att hyra en arbetsgivare på vinst och förlust.

+ Man slipper starta eget företag. Det är enklare att hyra en arbetsgivare än att driva ett eget företag.

+ Man slipper administration. Sköta bokföring och deklarera är kanske inte det man favoriserar som entreprenör Genom att hyra en arbetsgivare kan man fokusera på att göra sina uppdrag.

+ Det går att kringgå olika f-skatteregler. Det kan vara hopplöst att kombinera a-kassa med starten av nytt bolag. Men i vissa fall går det att t ex kombinera a-kassa med att ta uppdrag genom att hyra en arbetsgivare.

+ Det är effektivt. Att driva företag behöver inte vara svårt. Man kan vara effektiv och kunnig på egen hand men de här bolagen kan sin sak. De är till exempel ofta mycket rutinerade på kundindrivning. Det kan kosta mer att göra samma arbetsuppgifter på egen hand.

+ Kunskapen. Administrerar bolaget, även utgifter för uppdraget kan man utgå ifrån att de är experter i fråga om avdrag, redovisning och moms.

En del av vinsten går förlorad. Man tappar i netto genom att betala för att någon sköter det administrativa arbetet.

Avdragsmöjligheterna är sämre. Som anställd måste man alltid kunna visa att ett avdrag hör till ett visst arbete man utfört. Det kan ibland vara svårt. Som egen företagare är avdragsreglerna mycket friare.

Det leder till frågor. Även om uppdragsgivare inte upplever det som oseriöst att hyra en arbetsgivare, kan han eller hon undra varför en mellanhand används vid fakturering.

Det är svårare att parera skatter och avgifter. Om man nätt och jämnt går runt eller gör stora vinster kan det vara fördel att vara sin egen. Då har man fördelar som att kunna reglera de sociala avgifterna (egenavgifterna) och att periodisera vinsten mellan olika år.

Sämre kontroll. Skulle bolaget missköta den administrativa delen av uppdraget (mot kunder eller myndigheter) kan den anställde drabbas.

Här nedan är några exempel på egenanställningsföretag:

Drivkraften för oss i BolagsBolaget är att alla ska kunna få hjälp att göra sin grej, oavsett om man vill driva företag eller inte. Tillsammans har vi över 20 års erfarenhet av att utveckla företag och coacha entreprenörer. Vi ser fram emot att lära känna just dig och din idé. Redan 1999 började vi att anställa duktiga och driftiga personer som ville driva eget utan att starta eget företag. Vi skapade egenanställningar – en möjlighet att skaffa egna uppdrag och fakturera utan eget företag.

Som egenanställd hos BolagsKraft kan du tänka på oss som din verksamhets personliga ekonomiavdelning. Vi sköter alltifrån fakturering, till bokföring och säkerställer att våra egenanställdas ekonomi sköts på ett korrekt och riktigt sätt. Man ska känna sig trygg med att arbeta genom BolagsKraft. Därför vill vi hjälpa och finnas där för våra egenanställda när de fattar både ekonomiska och juridiska beslut som gäller deras verksamhet.

Sampoolen är till för alla som jobbar inom film, TV och teaterproduktioner och mycket mer. Sampoolen är ett företag för alla personer som arbetar i branschen som maskör, scenograf, fotograf, ljustekniker och klippare. Det spelar ingen roll om du frilansar, tar sporadiska uppdrag eller om du har ett eget bolag och fullt med uppdrag. Driver du eget bolag men känner att du behöver få stöd med avtalshantering, juridik eller skatter? Eller vill få mer interaktion med andra i branschen? Allt finns via Sampoolen!

Cool Company Skandinavien AB är ett egenanställningsföretag som förenklar och effektiviserar administrationen för konsulter och frilansare att fakturera utan eget företag. För uppdragsgivare erbjuder Cool Company möjligheten att anlita kompetens som man själv valt, utan att behöva anställa. Cool Company tar hela arbetsgivaransvaret. Företaget grundades 2009.

Frilans Finans är Sveriges största egenanställningsföretag. Sedan starten 1999 har vi gjort det möjligt för fler än 30 000 personer att fakturera utan eget företag. Vårt uppdrag är därför att göra det möjligt för människor att enkelt och tryggt kunna styra och få makt över sitt eget arbete. Många uttrycker att de vill kunna ”fakturera utan företag” eller ”fakturera utan f-skatt”. Man vill göra rätt för sig och betala skatter och arbetsgivaravgifter men slippa det administrativa arbete som kommer med att starta och driva företag. Som egenanställd hos Frilans Finans väljer man själv vilka uppdrag man vill ha, när arbetet ska utföras, och vilken ersättning man ska få.